Begeleiding nodig rondom operatie?

Bekkenfysiotherapie vóór en na operatie.

Op verwijzing van uroloog, chirurg of gynaecoloog wordt bekkenfysiotherapie ingezet in verband met begeleiding rondom operaties in het bekkengebied.

Zoals bij verzakkingsoperaties, operaties van de prostaat en bij darmoperaties.

Verzakkingsoperatie

Vóór de verzakkingsoperatie kan de bekkenbodem al getraind worden, zodat deze een goede ondersteuning voor de organen geven na de operatie.

De bekkenbodem moeten goed kunnen ontspannen voor het plassen en ontlasten, zodat je na de operatie niet hard hoeft te persen.

Adviezen zijn belangrijk over het gebruik van de bekkenbodem in het dagelijks leven, bij tillen en hoesten bijvoorbeeld.

Prostaatoperatie

Mannen hebben na een operatie van de prostaat (radicale prostatectomie, RALP of TURP) vaak last van urineverlies tijdens buikdrukverhogende momenten zoals opstaan, lopen, tillen, bukken, hoesten en niezen en bij onverwachte bewegingen.

Behandeling bestaat dan uit bekkenbodem oefeningen en het leren inzetten van de bekkenbodem bij buikdrukverhoging, zodat het urineverlies wordt beperkt.

Darmoperatie

Na een darmoperatie kunnen er problemen ontstaan met het ophouden van ontlasting of het juist moeilijk kwijt kunnen raken van ontlasting. 

Het trainen van de bekkenbodem en het trainen van het gevoel van vulling kan een oplossing bieden.