Seksuele klachten?

Pijn bij het vrijen?

Erectieproblemen?

Lees dan verder...

Seksualiteit

Het seksuele gevoel en lichaamsreacties zijn persoonlijk en privé. Het is dan ook vaak niet zo makkelijk om over  problemen op dat gebied te praten.

Voor fijne seks is goede seksuele stimulatie, maar ook voldoende seksuele opwinding nodig. Ook bekkenbodemspieren die kunnen ontspannen en aanspannen zijn van groot belang. Bij problemen op dit gebied kan de bekkenfysiotherapeut dan ook een belangrijke rol spelen.

De bekkenbodem

De bekkenbodem levert een bijdrage aan het plezier in seks. De spieren zorgen voor het openen van de vagina bij gemeenschap en spelen een rol bij de erectie en zaadlozing bij mannen.

Vrijen en spierspanning

Bij seksuele opwinding worden de geslachtorganen sterker doorbloed. Door die toegenomen doorbloeding krijgen mannen een erectie. Bij vrouwen worden de weefsels rondom de vagina zachter en sponsachtiger.

Maar door een te hoge spierspanning van de bekkenbodem en daardoor een verminderde doorbloeding krijgen de seksuele reflexen geen kans. Ze zijn namelijk afhankelijk van die goede doorbloeding. Hierdoor kunnen problemen ontstaan die een negatieve invloed hebben op het vrijen.

Seksuele problemen bij mannen

Mannen kunnen problemen hebben met: 

  • erectiestoornissen;

  • ejaculatiestoornissen (problemen bij het klaarkomen)

  • pijn tijdens of na het klaarkomen

Door een hoge spierspanning van de bekkenbodem kan de man geen (of een mindere) erectie krijgen en kan het klaarkomen bemoeilijkt worden. Door verkramping van de bekkenbodemspieren kan de man pijn krijgen. Tijdens een volgende vrijpartij kan dit leiden tot angst en spanning: “zal het nu wel lukken?”

Seksuele problemen bij vrouwen

Vrouwen kunnen problemen hebben met: 

  • pijn bij gemeenschap (dyspareunie)

  • vaginistisch reageren (gemeenschap lukt helemaal niet)

  • onvoldoende opgewonden raken of te weinig vochtig worden

Door een verhoogde spierspanning van de bekkenbodem blijft het gebied rondom de vagina stug en droog. Bij aanspannen van de spieren wordt de vagina wat samengedrukt. Wie dan toch probeert tot gemeenschap te komen, voelt veel wrijving en daardoor pijn. Verloopt het vrijen niet fijn, dan leidt dat vaak tot spanning en angst voor een volgende keer. Als de vrouw doorgaat met pijnlijke gemeenschap zonder zin, opwinding en ontspanning, kunnen de klachten verergeren. Pijn kan ook optreden bij andere vormen van penetratie zoals het inbrengen of uithalen van een tampon, het inbrengen van een of meer vingers, of bij een inwendig onderzoek bij de huisarts of gynaecoloog. De pijn is vaak schrijnend en branderig, als een schaafwond.

Bekkenfysiotherapie

Bij de behandeling is de eerste stap de bewustwording van de bekkenbodemspieren en de uitleg van de lichamelijke veranderingen tijdens seksuele opwinding. Hierbij horen oefeningen ter bewustwording van het spannen en ontspannen van de (bekkenbodem)spieren. Er wordt aandacht gegeven aan ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Met manuele technieken kan de bekkenfysiotherapeut de spieren laten wennen aan aanraking. Ook kan myofeedback dmv de Maple worden gebruikt om de spanning van de bekkenbodemspieren op een beeldscherm te laten zien en te visualiseren wat de bekkenbodemspieren doen bij aanspanning en ontspanning.

Rol van de partner

Seks is iets gezamenlijks. Het is dus goed dat de partner bij de therapie betrokken is, maar het is niet noodzakelijk om de therapie te doen slagen.

Bekkenfysiotherapie in Amersfoort, Hoogland en Kattenbroek